Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MI A KARATE- DO?

A szó három japán írásjelből áll. "Kara" azt jelenti üres, míg a "te" szó jelentése kéz. Tehát a karate jelentése üres, átvitt értelemben fegyvertelen kéz. A "do" azt jelenti út, művészet. Ez a szó teszi nyilvánvalóvá, hogy a karate nem verekedés, hanem harcművészet, küzdősport, hatékony önvédelmi rendszer, valamint egészségfejlesztő, megőrző és jellemformáló módszer. Tanulása és gyakorlása, a mozdulatok tökéletesítése egy életen át tartó folyamat, mely alatt lassan rájövünk, hogy a legnagyobb nehézséget nem ellenfeleink, hanem saját magunk legyőzése jelenti. Ősi mozgásrendszer, mely egyaránt fejleszti a testet, a lelket és a jellemet.

Az erő, gyorsaság, állóképesség, hajlékonyság mellett, a koordinációs képességek, az egyensúlyérzék, ügyesség és a bátorság növelésével az összes olyan fizikai, szellemi és lelki képességet fejleszti, amire egy embernek mindennapi élete során, és különleges események kapcsán egyaránt bármikor szüksége lehet.

A karate technikái védésekből, ütésekből, csapásokból, rúgásokból, dobásokból és ezek kombinációiból állnak Gyakorlása három fő részből tevődik össze. Ezek a következők: kihon (alaptechnikák), kata (formagyakorlatok), kumite (küzdelem).

                  

A karate története

 

520 körül kezdődött,amikor Bodhidarma Japán nevén Daruma,egy Indiai szerzetes vándorlásai során eljutott Kínába.Az Ő nevéhez fűződik egy olyan,eleinte csak tizenegynéhány mozdulatból álló, testedzési és önvédelmi rendszer kidolgozása,mely egyszerre szolgálta a szerzetesek egészségének megőrzését,ugyanakkor segítette őket a hosszú vándorútjaikon ért gyakori rablótámadások ellen megvédeni magukat.Hosszú évek során az egykor Bodhidarma által alapított kolostor szerzetesei rettenthetetlen harcosok hírébe kerültek.Az ekkora már több mint 100 technikával rendelkező harci rendszer következő állomása Okinawa szigete volt. A Kínából származó harcművészet, a helyi küzdőmodorokkal összeolvadva önálló fejlődésnek indult. Puszta kezes küzdelmi módszerek tökéletesítését kényszer szülte,ugyanis a sziget az évszázadok során többször gazdát váltott, az éppen aktuális uralkodónak,pedig mindig fontos volt,hogy a helyiek számára-az esetleges ellenállást megelőzendő-megtiltsa a fegyver viselést.A sziget lakosai számára a fosztogatók megfékezése érdekében létszükséggé vált egy kifinomult fegyvertelen önvédelmi módszer kidolgozása.Az egykor kempo-nak(Kínai kéz),nevezett harcművészet neve okinawa-te (okinawai kéz) lett.Végleges nevét a karate-do-t már Japánban kapta.
Az egykoron az ellenfél harcképtelenné tételére kifejlesztett ősi módszer folyamatosan alakult, és mai is egyre változik. Igaz harcművészetként,egyszerre táplálkozik a múltból,ugyanakkor folyamatosan megújul.

 

EDZÉSEN HASZNÁLT VEZÉNYSZAVAK


Seiretsu - sorakozó

Keiotsuke rei - figyelem, üdvözlés

Seiza - japán ülés

Mokuso - meditáció

Hajime - kezdd el

Yame - állj, fejezd be

Shomen ni rei - üdvözlés előre

Otagai ni rei - a társak üdvözlése

Sempai ni rei - -a rangidős üdvözlése

Sensei ni rei - -a mester üdvözlése

Sensei onegaishimasu - „mester, taníts minket”

Sensei domo arigato gozaimasta - „mester, nagyon köszönöm”

Tatte - fel

Kiritsu – felállni

Rei - üdvözlés

Oss - csak harcművészetekben használt szó,
a megértés, tiszteletadás, együttérzés kifejezésére.

 

EDZÉS ALATT GYAKRAN HALLOTT SZAVAKJodan - fejmagasság

Chudan - mellkas magasság

Gedan – alhas magasság

Sempai - rangidős

Sensei - mester/tanár

Dohai - azonos övfokozatú

Kohai - alacsonyabb övfokozatú

Oi - azonos oldali

Gyaku - ellentétes oldal

Hidari - balra

Migi - jobbra

Kamae - vedd fel a kijelölt helyzetet

Kata - formagyakorlat

Kiai - kiáltás

Kihon - alapgyakorlat

Kime - teljes erővel végrehajtani

Kumite - küzdelem

Mae ni – előre

Sagaru - hátrafelé

Mawashi - köríves

Mawate - fordulás

Yoko - oldalra

Uchi - csapás

Uke - védés

Yoko - oldalra

SZÁMOK

Ichi – egy

Ni – kettő

San – három

Shi/Yon – négy

Go – öt

Roku – hat

Shichi - hét

Hachi - nyolc

Ku - kilenc

Ju – tíz